Smeekbedes van Yunus en Eyyūb (a.s)
Het tweede punt
Zoals in Het Zesentwintigste Woord aangaande het geheim achter qàderDe goddelijke lotsbeschikking; de pre-eeuwige kennis van Allah, waarin zich alles met al haar eigenschappen en toestanden bevindt voordat het nog tot stand wordt gebracht.De goddelijke lotsbeschikking; de pre-eeuwige kennis van Allah, waarin zich alles met al haar eigenschappen en toestanden bevindt voordat het nog tot stand wordt gebracht. is verklaard, hebben mensen bij tegenspoeden en ziektes in drie opzichten geen recht van klagen.
Het eerste opzicht: Allah heeft op het lichaam waarmee Hij de mens heeft bekleed Zijn kunstvaardigheid laten zien. Teneinde de verschijningen van Zijn verscheidene namen te tonen, heeft Hij de mens als model gemaakt waarop Hij die lichamelijke kleding knipt, verandert en vormgeeft. Zoals bijvoorbeeld de naam Esh-ShafiiDe Genezer het bestaan van ziektes vereist, zo eveneens vergt de naam Er-RazzāqDe VoorzienerDe Voorziener. het bestaan van honger.
مَالِكُ الْمُلْكِ يَتَصَرَّفُ فِى مُلْكِهِ كَيْفَ يَشَاۤءُ Een bezitter van een eigendom doet met zijn eigendom wat hij wil.
Het tweede opzicht: het leven kan dankzij tegenspoeden en ziektes gezuiverd worden, volmaaktheid bereiken, kracht ondervinden, ontwikkelen en vruchten afwerpen. Dat wil zeggen dat het leven dankzij ziektes haar eigen waarde en betekenis kan vinden. In tegenstelling tot het bestaan –wat puur goed is– valt een monotoon leven op een rustbank veeleer onder non-existentie –wat puur slecht is– en zal uiteindelijk ook daarnaartoe leiden.
Het derde opzicht: deze wereld is een beproevingsoord waarin men dienst verricht. Het is geen plaats om plezier te hebben en beloningen te ontvangen. Aangezien deze wereld het oord is om dienst en aanbidding te verrichten, zijn ziektes en tegenspoeden, mits zij geen spirituele ziektes zijn en er geduld wordt betoond, zeer gunstig ten aanzien van die dienst en aanbidding. Aangezien elke uur daarvan als een dag aanbidding geldt, dient een zieke niet te klagen, maar juist dankbaar te zijn.