Bezuiniging in de Islam
Kortom, verspilling leidt tot ontevredenheid, wat op zijn beurt de motivatie om te werken ondermijnt, luiheid aanwakkert, de deur opent voor klachten over het leven en resulteert in voortdurende beklag. Bovendien ondermijnt het ikhlāsHet oprecht aanbidden met als enige doel de tevredenheid van Allah te verkrijgen, zonder enig ander voordeel na te streven en zich te behoeden voor roem en aanzien. en opent het de deur naar riyaSchijnheiligheid; het tonen van vroomheid om anderen te imponeren; het tegenovergestelde van ikhlās.. Het schaadt ook het gevoel van eigenwaarde en stuurt mensen op het pad van afhankelijkheid. Bezuiniging daarentegen leidt tot tevredenheid. En volgens het geheim achter de hadithDe Islamitische overlevering betreffende de handelingen en uitspraken van profeet Muhammed (saw)
عَزَّ مَنْ قَنَعَ ذَلَّ مَنْ طَمَعَ Wie tevreden is met wat hij heeft, wordt geëerd, terwijl wie hebzuchtig is, vernederd wordt
bevordert tevredenheid zelfrespect.
Bovendien moedigt bezuiniging de mensen aan om te werken en wekt hun motivatie op. Bijvoorbeeld, als iemand na een dag werken tevreden is met het loon dat hij 's avonds ontvangt, zal hij volgens het geheim achter tevredenheid de volgende dag weer gemotiveerd en bereid zijn om te werken. In het geval van een verkwister zal hij de volgende dag niet komen werken vanwege zijn ontevredenheid. Zelfs als hij wel aanwezig is, zal hij zijn werk zonder enthousiasme uitvoeren.
Bovendien zal tevredenheid die voortkomt uit bezuiniging de poort naar dankbaarheid openen en de deur naar klagen sluiten. Iemand die bezuiniging als zijn levensprincipe aanneemt, zal gedurende zijn hele leven zijn dankbaarheid aan Allah uiten. Tevens zal hij dankzij zijn tevredenheid zich niet verplicht voelen om anderen achterna te lopen en zal hij geen behoefte hebben aan hun aandacht. Hierdoor zal de poort naar ikhlāsHet oprecht aanbidden met als enige doel de tevredenheid van Allah te verkrijgen, zonder enig ander voordeel na te streven en zich te behoeden voor roem en aanzien. zich openen en zal de deur naar riyaSchijnheiligheid; het tonen van vroomheid om anderen te imponeren; het tegenovergestelde van ikhlās. gesloten blijven.