Bezuiniging in de Islam

Even later liep hij Abdullah ibn Omar tegemoet en zei: “O imam, los dit probleem voor mij op. Waarom heb jij op de markt zo gehandeld en thuis zo?”

 

In antwoord daarop zei Abdullah: “De houding op de markt kwam voort uit zuinigheid, volwassen redenering en de wens om vertrouwen en integriteit te behouden, die de basis en essentie van handel vormen; het was geen uiting van gierigheid. De houding bij mij thuis kwam voort uit genegenheid van het hart en de volwassenheid van de ziel. Mijn eerste houding was niet gierig, en mijn tweede houding was geen verspilling.” 

 

Imam Azām verwees naar dit geheim met de volgende uitspraak:

لَا اِسْرَافَ فِى الْخَيْرِ كَمَا لَا خَيْرَ فِى الْاِسْرَافِ

Oftewel, “Zoals in goedheid en vrijgevigheid –op voorwaarde ze gericht zijn aan hen die het verdienen– geen verspilling te vinden is, zo ook is er geen goedheid te vinden in verspilling.”

 

 

Het zevende punt 

 

Verspilling veroorzaakt hebzucht, en hebzucht leidt tot drie gevolgen.

 

Het eerste gevolg is ontevredenheid. Dit verzwakt iemands motivatie en enthousiasme om te werken. Het leidt in plaats van dankbaarheid tot klagen en luiheid. Het moedigt mensen aan om gemakkelijk verkrijgbare en ongeoorloofde goederen na te jagen, en het dwingt hen om afstand te doen van hun bescheiden, halal-vermogen. Dit eindigt vaak in het opgeven van zowel hun zelfrespect als hun eer.