Bezuiniging in de Islam

Het vierde punt

 

De hadith

لَا يَعُولُ مَنِ اقْتَصَدَ

benadrukt dat degene die bezuinigt, financieel gezien geen last zal ervaren van gezinsdruk en moeilijkheden. Er zijn talloze redenen waaruit absoluut kan worden geconcludeerd dat bezuinigen zowel overvloed als welvaart oplevert. Zo heb ik zelf gezien en kan ik op grond van de getuigenissen van mijn vrienden die mij helpen bij het verspreiden van de boodschap van de Koran, zeggen dat ons vermogen soms vertienvoudigde dankzij bezuiniging. 

 

Enkele jaren geleden verzochten enkele stamhoofden, die destijds samen met mij naar Burdur waren verbannen, mij vaak dringend om hun zekāt te accepteren, zodat ik niet zou lijden onder armoede en vernedering vanwege geldgebrek. Mijn reactie op deze welgestelde stamhoofden was als volgt: “Ik heb eigenlijk niet veel geld, maar ik leef zuinig en ben tevreden met wat ik heb. In werkelijkheid ben ik rijker dan jullie.” Ik wees hun herhaalde en opdringerige verzoeken af.

 

Opmerkelijk is dat enkelen van hen, die mij hun zekāt hadden aangeboden, uiteindelijk door hun verspilzucht in de schulden raakten. Alle lof aan Allah dat ik met het beetje geld dat ik destijds had, mezelf nog zeven jaar kon onderhouden dankzij de overvloed die voortkwam uit bezuiniging. Ik belandde niet in een vernederende situatie en hoefde mijn behoefte aan hulp van anderen niet te uiten. Zo hoefde ik mijn levensprincipe van ‘onafhankelijk zijn van anderen’ niet op te geven.