Ikhlās (oprechtheid) 1

Inderdaad, omdat het geloof in Allah een uiterst sterk houvast is, wat tot het vertrouwen op en de overgave aan Hem leidt, zijn degenen die op het rechte pad zijn terughoudend om hun behoeften aan anderen dan Hem kenbaar te maken en om hulp te vragen. Zelfs als ze hen om hulp zouden vragen, zouden ze dit niet op een manier doen die tot sterke eendracht leidt. 

 

Aan de andere kant blijven aardsgezinde mensen onverschillig ten opzichte van hun ware houvast, het geloof in Allah, wat hen overweldigt met zwakte en onmacht. Hierdoor ontstaat een zeer sterke behoefte aan helpers en wordt een hechte en zelfs toegewijde eendracht gevormd. 

 

Kortom, degenen die op het rechte pad zijn, nemen en zoeken de ware kracht achter eendracht niet in beschouwing, waardoor ze de onterechte en nadelige gevolgen daarvan ervaren, namelijk onenigheid. Daarentegen beseffen de afgedwaalde mensen die op het verkeerde pad zijn, vanwege hun onmacht, de kracht achter eendracht en hebben ze zich hierdoor de eendracht toegeëigend, wat tot het bereiken van doeleinden leidt.

 

Wat betreft de genezing voor deze ziekte van verdeeldheid die de mensen aantast die op het rechte pad zijn, ligt deze in het strikt naleven van het krachtige verbod van Allah, 

وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رٖيحُكُمْ

en in Zijn diepzinnige gebod dat betrekking heeft op de samenleving,

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰى

 

Tevens dient men in te zien hoe schadelijk onenigheid is voor de Islam en hoe het de afgedwaalde mensen helpt om te zegevieren over degenen die het rechte pad volgen. Uiteindelijk dient men zijn zwakte en onmacht te beseffen en zich op een oprechte manier aan te sluiten bij degenen die, zoals hij, het rechte pad volgen. Dit leidt immers tot het opofferen van eigenbelang, het zich ontdoen van riya en het verwerven van ikhlās.