Geloofswaarheden: Verkenningen & Reflecties
Wat betreft de oprechte en hartelijke student van de Koran, hij is een dienaar, maar wel een geëerde dienaar die zich niet verlaagt tot dienaarschap jegens zelfs de machtigste der schepselen. Zelfs de grootste en meest aanzienlijke beloningen, zoals het paradijs, maakt hij niet het doel van zijn dienaarschap.
Bovendien is hij zachtmoedig en vredig. Hij is echter een zachtmoedige die zich nooit zal verlagen tot ondergeschiktheid aan anderen, zonder de toestemming en het bevel van zijn Fātir-i zul-DjelālAllah, Wiens grootsheid en verhevenheid grenzeloos is en Die alles vanuit het niets schept.. Daarnaast is hij behoeftig, maar dankzij de toekomstige beloning die zijn vrijgevige Sultan voor hem heeft, is hij een welbedeelde behoeftige die de deur van niemand anders klopt dan Hem.
Bovendien is hij zwak, maar omdat hij zijn vertrouwen stelt in de oneindige kracht van zijn almachtige Heer, vindt hij kracht in zijn zwakte. De oprechte student van de Koran zou daarnaast nooit deze vergankelijke en voorbijgaande wereld als zijn levensdoel beschouwen. Dankzij de onderwijzing van de Koran beschouwt hij zelfs het eeuwige paradijs niet als zijn uiteindelijke doel.
Inderdaad, zie nu hoe de toewijding en visie van deze twee studenten zich aanzienlijk van elkaar onderscheiden.
Daarenboven kun je ook aan de hand van de volgende vergelijking de eigenschappen met betrekking tot bereidwilligheid en het denken aan anderen evalueren bij zowel een student van de verdwaalde filosofie als een student van de Koran.