Dromen ten opzichte van de Islam
De eerste opmerking: zoals de droom van Yūsuf (as) een belangrijk gedeelte in de soera Yūsuf inneemt, tonen vele verzen zoals
وَجَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُبَاتًا En Wij hebben de slaap voor jullie tot een onderbreking om te rusten gemaakt. – De Koran 78:9
aan dat in droom en slaap vele betekenisvolle waarheden versluierd opgenomen zijn.
De tweede opmerking: zoals de waarheidsgetrouwe geleerden geen toestemming geven om met de Koran tefeulHet willekeurig openen van een boek waarbij het gedeelte dat geopend is met een positieve gedachtegang ten aanzien van zichzelf wordt geïnterpreteerd. te doen, is het volgens hen eveneens niet geoorloofd om een droom als pure waarheid aan te nemen. Immers, de Koran brengt de ongelovigen herhaaldelijk hevige slagen toe. Indien degene die bij de Koran tefeulHet willekeurig openen van een boek waarbij het gedeelte dat geopend is met een positieve gedachtegang ten aanzien van zichzelf wordt geïnterpreteerd. doet en daarmee verzen met betrekking tot de hel en de bestraffing confronteert, zal dat hem tot vertwijfeling drijven en zijn hart in verwarring brengen.
Soms heeft een droom een positieve betekenis, maar omdat zij ogenschijnlijk kwaadaardig is, wordt zij negatief geïnterpreteerd en leidt dat tot wanhoop. Een dergelijke droom vernietigt de morele kracht en leidt tot negatieve gedachtegangen. Er zijn vele dromen welke qua vorm verschrikkelijk, beschadigend of onzuiver, maar op grond van hun betekenis en hun interpretatie daarentegen zeer mooi zijn. Aangezien niet iedereen de samenhang tussen de vorm van een droom en haar betekenis kan vinden, raakt hij onnodig in angst en wordt hij wanhopig, treurig en bezorgd.
Het is enkel en alleen op basis hiervan dat ik aanvankelijk, evenals de waarheidsgetrouwe geleerden en in het bijzonder als Imam-i Rabbānī, heb gezegd:
نَه شَبَمْ نَه شَبْ پَرَسْتَمْ Noch ben ik de nacht, noch onderwerp ik mezelf aan de nacht