Dromen ten opzichte van de Islam

Dit soort dromen bevat vele verschillende varianten en niveaus. Sommige van deze geschieden precies zoals ze zijn waargenomen en voor anderen geldt dat hun betekenis achter een dunne sluier wordt verborgen. En bij weer andere dromen is de betekenis ervan diep verstopt. Volgens een hadith staat vast dat de dromen van Rasūl-i Ekram Aleyhissalāt Wesselām, welke hij bij de beginperiode van zijn profeetschap heeft aanschouwd, zo helder en zo reëel waren als het aanbreken van de dag.

 

De vijfde opmerking: een waarachtige droom komt voor bij het extreem ontwikkelen van hiss-i qablel-wuqū. Dit zintuig is bij iedereen min of meer te vinden. De dieren bezitten het zelfs ook. Met betrekking tot hiss-i qablel-wuqū heb ik zelfs een keer, op wetenschappelijke wijze, bij de mensen en dieren, naast hun beroemde innerlijke en uiterlijke vermogens zoals het gehoor- en gezichtsvermogen, twee aparte zintuigen genaamd sāika en shāika ontdekt. De afgedwaalde mensen en de filosofen noemen deze weinig bekende zintuigen op een foutieve en een dwaze wijze ‘natuurinstincten’. Het zijn geen door de natuur ingegeven instincten, veeleer is het de qàder, als een vorm van ingeving, die de mensen en de dieren leidt.

 

Bijvoorbeeld, wanneer sommige dieren zoals katten hun gezichtsvermogen verliezen, vinden zij met behulp van de leiding van de qàder een kruid, een plant als geneesmiddel voor hun ogen, wrijven de materie ervan in hun ogen en worden op die wijze beter. 

Ook roofvogels zoals de adelaar, die op de aarde als gezondheidsambtenaren dienen om de kadavers van rondtrekkende dieren uit de weg te ruimen, worden met behulp van hiss-i qablel-wuqū, sāika en de leiding van de qàder geleid om een ver verwijderd kadaver op een afstand van een gehele dagreis te vinden en op die manier hun buit te verkrijgen.