DE KORAN BOVEN FILOSOFIE
Het Twaalfde Woord
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ اُوتِىَ خَيْرًا كَثِيرًا En aan wie de wijsheid wordt gegeven, hem is zeker veel goeds geschonken. – De Koran 2:269
Deze verhandeling biedt een korte vergelijking tussen de heilige wijsheid van de Koran en die van filosofie, samen met een beknopte samenvatting van de opvoedkundige lessen die de Koran verstrekt voor zowel het persoonlijke als het sociale leven van de mens. Tevens wijst het op de superioriteit van de Koran ten opzichte van andere goddelijke uitspraken en alle vormen van spraak. Het bevat vier fundamentele principes.
Het Eerste Principe:
Bekijk het verschil tussen de wijsheid van de Koran en die van filosofie door de verrekijker van de volgende vergelijking.
Er was eens een zeer bekwame en diep gelovige kunstenaar, een heerser van grote faam. Hij wenste de Wijze Koran te schrijven op een manier die paste bij de heiligheid van de betekenissen ervan en de wonderbaarlijke schoonheid van de woorden. Zo wilde hij deze wonderbaarlijke boodschap kleden in een uitzonderlijk prachtig gewaad. Met deze toewijding begon de kunstenaar met groot vakmanschap aan zijn werk en schreef hij de Koran op een verbazingwekkende manier. Hij gebruikte de meest waardevolle edelstenen in zijn werk. Om de diversiteit van de waarheden in de Koran te symboliseren, schreef hij sommige letters met diamant en smaragd, andere met parels en agaat, weer andere met robijn en koraal, en enkele met goud en zilver. Hij versierde en bewerkte het zo schitterend dat iedereen, ongeacht opleidingsniveau, werd betoverd en het vol bewondering waardeerde. Vooral voor mensen die geloven dat de Koran het woord van Allah is, symboliseerde deze uiterlijke pracht de buitengewoon stralende schoonheid en diepgaande versieringen die in de betekenis ervan verborgen liggen, waardoor het een uiterst waardevol kunstwerk werd.