Boodschap voor de Zieken

Aangezien dit de essentie van de dood is, behoort men de dood niet als angstaanjagend te beschouwen, doch veeleer als de beginfase van genade en gelukzaligheid te zien. De reden waarom sommige ewliyā’s de dood vrezen, is niet vanwege het vreselijke aspect van de dood. Hun vrees voor de dood ontstaat veeleer uit hun wens om meer goede daden te verrichten die ze dankzij de voortzetting van het leven zouden kunnen verwerven. 

 

Inderdaad, voor de gelovigen is de dood een poort naar genade en voor de afgedwaalden is zij een put van eeuwige duisternis.

 

 

De tiende remedie

 

O zieke die zich onnodig zorgen maakt! Jij maakt je zorgen over de ernst van jouw ziekte. Die bezorgdheid zal jouw ziekte verzwaren. Indien je de ziekte wilt verlichten, probeer dan geen aandacht eraan te besteden. Denk aan de kortstondigheid van de ziekte en aan de voordelen en sewāb die zij zal opleveren. Stop met piekeren en leg zodoende de bijl aan de wortel van je ziekte. 

 

Inderdaad, bezorgdheid verdubbelt de ziekte. Naast je fysieke ziekte veroorzaakt bezorgdheid een spirituele ziekte in je hart, waaraan je fysieke ziekte zich vastklampt en daarop voortwoekert. Indien deze bezorgdheid door het tonen van overgave en tevredenheid jegens de bepaling van Allah en het bezinnen op de wijsheid achter de ziekte weggewerkt zou worden, zal daarmee een belangrijke oorzaak van de ziekte aangepakt zijn. Als gevolg hiervan wordt de ziekte verlicht en is zij gedeeltelijk verdwenen. Soms kan zelfs een geringe fysieke ziekte vanwege bezorgdheid tienmaal erger worden. Door een einde te maken aan deze bezorgdheid, zal de ziekte voor negentig procent verminderen. Naast het feit dat bezorgdheid ziekte verergert, geldt het eveneens als een bezwaar jegens de wijsheid van de genadevolle Schepper, een kritiek tegen Zijn genade en een klacht tegenover Hem. Om deze reden krijgt hij in tegenstelling tot zijn wens een tegenwerkende klap, waardoor de ziekte zal verergeren.